Modernt boende kännetecknas särskilt av öppna rumskoncept – rum som används multifunktionellt å ena sidan och sparar utrymme som helhet.
Så det har blivit ganska populärt att bygga öppna kök med bifogade vardagsrum i nya byggnader. Fördelen med detta multifunktionella stora rum: Det har tillräckligt med utrymme för att tillbringa god tid tillsammans medan du lagar mat och äter, tittar på TV, kopplar av eller spelar.
Öppna, multifunktionella levnadskoncept dominerar nya byggnader
Å andra sidan är denna mångfaldiga användning en utmaning, inte bara i ömsesidig övervägande, utan särskilt i utformningen av väggar och särskilt golv. Eftersom ett kök naturligtvis kräver golv som är motståndskraftigt mot stötar, repor och nötning. Komfort är avgörande för vardagsrummet. Här vill många husägare ha golvbeläggning som utstrålar komfort och ser naturlig ut.
Hur är det möjligt att ansluta dessa två områden till golvet på ett sådant sätt att övergången från köket till vardagsrummet verkar harmoniskt och golvet fortfarande uppfyller de olika kraven?
Vår rekommendation: kombinera plattor med parkett. Läs här hur du kan kombinera dessa två olika golvbeläggningar perfekt:
Kombinera plattor och parkett – hur fungerar det?
I allmänhet är det viktigt att du får mycket goda råd om de enskilda materialen och deras egenskaper från planeringsstadiet.
Eftersom riktiga trägolv som parkett är mycket robusta och hårda. De måste skäras med en såg i varje hörn eller kant. Eftersom trä alltid ”andas” och därför alltid är i rörelse behöver ett plankgolv ALLTID en expansions fog mot väggen, till ramen, till nästa material. Annars skulle parketten gå sönder.
Plattor är emellertid ganska styva på avstrykningen och limmas på den. Du måste först applicera ett förarbete med en borste. Dammet är bundet på detta sätt och du säkerställer god vidhäftning. Ta sedan ett kakellim, blanda det och sprida det över ytan med en hackad murslev. Först då kan plattorna läggas.
Detta är den första utmaningen. Trägolv och stengolv har oftast olika materialtjocklekar. Du eller utgivaren måste kompensera för detta. Annars finns det fula kanter och övergångar.
Behärska utmaningen – skapa steglösa övergångar
Dessutom visar de två materialen trä och kakel olika beteende när de utsätts för ånga, värme och vatten. När du planerar bör du också överväga om du vill installera golvvärme. Var uppmärksam på dessa krav. Planering av leder är ett måste.
Övergång från kakel till parkett utan skena
Du kan kombinera parkett med klinkergolv på olika sätt: med en tydlig och rak partition eller mer vätska. Hur övergången kan se exakt beror inte bara på rummets utformning, utan också på om det är kaklat först eller plankgolvet som läggs först.
Flödande övergångar skapar en unik levande atmosfär
Så att kombinationen av plattor-parkett låser sig harmoniskt och skapar en unik golvupplevelse, måste du först lägga parketten. Viktigt: Håll ett avstånd från ca 8 mm till 9 mm i slutet av parkettkanten.
Först då lägger du kakelplattorna. Hexagon-plattor är idealiska för detta. Tack vare deras hörn bildar de fina små ytor. Fyll sedan det resulterande ”fria utrymmet” med spetsig kork. Du kan också använda silikon för fuktiga rum som i badrummet. Skarven ska vara minst lika djup som den är bred.
Visa kant – skapa tydliga övergångar
Inte varje lägenhet eller hus skärs så bra att smidiga övergångar är den bästa lösningen. För kvadratiska rum eller vardagsrum med ett stort kök inklusive köksö, till exempel, rekommenderar vi att du använder en tydlig separering. Här är det vettigt att sätta in en bar gjord av mässing. Det betonar skickligt de olika användningsområdena.
Viktigt: Balansera eventuellt de olika nivåerna mellan parkett och plattor innan du installerar en sådan kant.
Om du har bestämt dig för ett kombinerat kaklat parkettgolv, så hjälper vi dig gärna att lägga ditt golv, vi har otrolig erfarenhet inom golvläggning i Malmö och kan garantera ett bra resultat.